volg ons op facebook volg ons op twitter volg ons op linkedin

Nieuwsbrief

Geef u op voor de gratis nieuwsbrief.

Thema kooklessen

Geen lid van een kookclub of groep, enigszins uitgekeken op diverse kookboeken en toch de nadrukkelijke wens hebben om op culinair gebied iets beter en efficiënter voor de dag te willen komen? Geen probleem, want dan biedt Kookatelier Joop Zwiep u de mogelijkheid om daaraan tegemoet te komen. 

Individuele leergierige culi's kunnen zich nu melden om te worden ingedeeld in een groep van gepassioneerde kookfanaten. Op de tevoren vastgestelde avonden vertelt Joop u onder het genot van een  feestelijk aperitief wat de bedoeling van de avond is. Eenmaal in de keuken zal er aan de hand van recepturen een vier gangen thema menu met uitsluitend verse en seizoensgebonden ingrediënten worden gekookt door de cursisten.

De fijne kneepjes van het fascinerende koksambacht worden u door voormalig sterrenkok Joop geleerd. De ene keer gaat het om vis, schaal- en schelpdieren, een andere keer om wild. Lamsvlees komt aan de orde evenals vegetarisch en (orgaan)vlees.

 

Of het nu gaat om de inkoop, kwaliteitsbeheersing, het opmaken van de borden of het maken van specifieke sauzen, garnituren, mousses en zo voorts. Alles komt ter sprake en wordt door de cursisten zelf bereid.

Onder leiding van Patron d’Atelier Joop worden de cursisten ondergebracht in vier groepen (voor-, tussen-, hoofdgerecht en dessert). Na een voorbereidingstijd van anderhalf uur gaat u daarna aan de feestelijk gedekte tafel genieten van uw eigen creaties met een goed glas wijn.

     

Onderstaande data organiseren wij een Thema kookles: 

 

Donderdag 19 maart

“De gast moet op de saus wachten, niet de saus op de gast”.

Een uitspraak van Alexandre Dumaine, grand chef cuisinier van l’Hostellerie de la Côte d’Or in Saulieu. Klopt helemaal want een goede fond trekken en dan weer inkoken tot een mooie volle saus heeft vele uren nodig. Tijdens deze kookles gaan wij het bereiden van vlees- en vissauzen uitvoerig bespreken en in de praktijk brengen. Ook het maken van een mooie frisse zoet zure vinaigrette komt aan de orde en dit alles natuurlijk gecombineerd met o.a. vis, schaal- en schelpdieren, vlees en gevogelte. We sluiten het menu af met een lekker dessert waar uiteraard de saus op het bord niet ontbreekt.

 

 

Woensdag 15 april

Van Kop tot Staart

We gaan tijdens deze kookles anders koken en eten, namelijk van kop tot staart. Wie met respect een leven neemt en daarom alles, ook de minder courante delen, verwerkt tot bijzondere gerechten, interesseert zich ook voor de kwaliteit, de herkomst en het welzijn van het dier toen het nog leefde. Prima idee toch! Wie met hele dieren werkt, kent zijn slager of zelfs de boer.
Zo zijn ook de minder gangbare delen van dieren, denk hierbij aan nek, wang of staartstuk, echt verschrikkelijk lekker! Als u alleen maar kipfilet en ossenhaas eet, dan hoeft u niet te kauwen. Maar u mist zo veel! Kortom, deze thema kookles staat in het teken van rund- en lamsvlees “van kop tot staart”.

Schrijf u nu in !  

De prijs voor een thema kookles bedraagt € 82,50 per persoon bestaande uit: aperitief, recepturen, kookschort met eigen naam, vier gangen menu, mineraalwater op tafel, wijnarrangement, koffie of thee na afloop.

De avond begint om 17.45 uur waarna de uitleg om 18.00 uur zal zijn. Tot ongeveer 22.30 uur bent u zonder meer verzekerd van een culinair boeiende avond.

Samen koken en genieten ...